Obavijest vinogradarima 14. svibnja 2020.

Obavijest vinogradarima 14. svibnja 2020.

Kiše koja je padala početkom svibnja omogućila je prve primarne infekcije uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) na križevačkom području.

Vinogradarima preporučamo da redovito obavljaju zaštitu vinove loze od plamenjače i pepelnice.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze mogu se koristiti fungicidi  Mikal Flash, Mikal Premium F, Profiler, Verita, Alfil Duplo, Momentum trio, Magma triple, Curzate F, Eguation pro, Electis WG, Nautile DG, Vincare, Pergado MZ, Pergado F, Reboot, Monoxanil i sl.

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Dynali, Nativo WG, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur EW 250, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Karathane Gold 3590 i sl..

U vinogradima bilježimo i let pepeljastog grozdovog moljca, no mjere zaštite za sada nisu potrebne.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Alert: Zaštićen sadržaj !!